Ægtepagt – med fuldstændigt særeje
Hvad er en ægtepagt? En ægtepagt er et dokument man laver, hvis man ikke ønsker at have formuefælleskab med sin ægtefælle, eller hvis specifikke summer eller ejendele skal holdes udenfor ægteskabet. Læs mere nedenfor.
- Få gratis rådgivning med omhu
- Vi udarbejder efterfølgende et juridisk korrekt dokument, såfremt du måtte ønske det.
Den simple proces til sikring af dig og din familie
En ægtepagt med fuldstændigt særeje kan eksempelvis omfatte følgende:
- Alt, hvad man hver især ejer på nuværende tidspunkt kan gøres til særeje – mens alt, hvad der erhverves fremover i ægteskabet skal være fælleseje.
- Alt, hvad man måtte modtage i arv eller gave fra tredjemand (forældre osv.) skal være særeje – resten skal være fælleseje
- En genstand, f.eks. ens faste ejendom, virksomhed, arvesmykker, aktier m.v. kan gøres til særeje – resten skal være delingsformue.
- En pengesum, f.eks. de første 200.000 kr. af friværdien i ens hus, skal være særeje.
- Særejet kan tidsbegrænses, og automatisk ophæves, når der er gået f.eks. 20 år efter indgåelse af ægteskabet
Ved skilsmisse
En ægtepagt med Fuldstændig særeje, vil ligesom skilsmissesæreje og kombinationssæreje beskytte parterne i tilfælde af skilsmisse. Ved skilsmisse og under ægteskabet er de tre særejeformer helt ens: Der skal ikke ske deling af særejet.
Ved død
Forskellen viser sig kun i tilfælde af dødsfald: Har man valgt fuldstændigt særeje, forbliver den afdødes værdier særeje ved død. Dette medfører, at den længstlevende ægtefælle ikke kan sidde i uskiftet bo med særejemidlerne.
Fuldstændigt særeje medfører også, at den længstlevende ægtefælle får en mindre andel af den afdødes værdier.
Eksempler hvor fuldstændig særeje kan give god mening
- Hvis man ikke ønsker at arve fra hinanden
Hvis en eller begge ønsker at sikre egne (sær-)børn bedst muligt ved død – på bekostning af, at arven til ægtefællen nedsættes.
Ægtefællen kan endda give arveafkald som supplement til det fuldstændige særeje. Uanset hvad, vil det i denne situation være påkrævet at oprette et testamente samtidig med ægtepagten om fuldstændigt særeje.
- Hvis den ene ægtefælle har stor gæld
Har en af parterne en stor gæld, ses det ofte, at vedkommende intet ønsker at arve fra ægtefællen, da det arvede blot vil gå til kreditorerne. Ægtefællen kan give arveafkald som supplement til det fuldstændige særeje. Uanset hvad, vil det i denne situation være påkrævet at oprette et testamente samtidig med ægtepagten om fuldstændigt særeje.
- Hvis en særlig genstand skal forblive i den ene side af familien
Hvis eksempelvis der er arvesmykker, virksomhed eller sommerhus som har tilhørt familien i generationer, kan det give god mening at få oprettet fuldstændig særeje på netop denne genstand.
Vi ved af erfaring at det kan være svært at bringe ”ægtepagts-snakken” op med sin partner. Ikke desto mindre, kan det spare begge parter for store problemer senere i livet. Vi ved at 49% af alle ægteskaber ender i skilsmisse, derfor er det en overvejelse man skylder sig selv.
Hvordan registreres en ægtepagt?
Særeje kræver, at begge ægtefæller er enige om det og indgår en aftale i form af en ægtepagt.
Den nedskrevne aftale skal underskrives og tinglyses i Personbogen for at blive gyldig. Tinglysningsafgiften til staten er kr. 1.850.
Familiejura hjælper med at tinglyse ægtepagten, så parterne blot skal underskrive med deres respektive MitId på www.tinglysning.dk
Kontakt os for en uforpligtende snak
Ofte stillede spørgsmål
Har du flere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig.
Du kan også læse mere om ægtepagt – deling af pension
eller med kombinationssæreje.
Ægtepagten kan til enhver tid ændres eller ophæves. Det kræver, at I sammen tinglyser en ny ægtepagt, der anullerer den eksisterende. Se mere om ophævelse af eksisterende ægtepagt.
Få gratis rådgivning hos Familiejura
Selvfølgelig, er du velkommen til at kontakte os. Vores åbningstider er fra kl. 9 til kl. 15. Vi står klar til at hjælpe dig med glæde.