kontakt@familiejura.dk    |   +45 42 32 32 39

Familielån / Anfordringslån

Det er vigtigt at lave et gældsbrev i forbindelse med familielån og anfordringslån. Det sikrer, at alle de væsentlige vilkår aftales og dokumenteres, og at aftalen er juridisk gyldig.

Hvad er et familielån / anfordringslån?

Et anfordringslån betegner et lån uden aftalt tilbagebetalingsdato. Det betyder, at låntager når som helst kan betale beløbet tilbage, men det betyder også, at långiver når som helst kan kræve beløbet retur. 

Familielån og anfordringslån anvendes ofte til lån blandt familie og venner. Fordi lånet aftales blandt nære relationer, har det ofte fordelagtige betingelser. Der er ofte tale om et rentefrit familielån eller et lån med meget lave renter.

Uanset om du har indgået et rentefrit familielån eller et anfordringslån, er det vigtigt at have et gældsbrev. 

Det vil sige, at hvis du f.eks. som långiver ikke får din tilbagebetaling som aftalt, har du dokumentation for dit udestående og kan dermed gå rettens vej, med en god sag, hvis det skulle blive nødvendigt. Derudover er det altid en god idé at kunne dokumentere lånet, hvis dette påkræves af SKAT. Hvis lånet ikke er oprettet som med skriftlig dokumentation, kan I risikere at SKAT anser beløbet som gave, hvilket kan medføre en gaveafgift.

 

Renter og afdragsfrihed

Det er op til parterne selv, hvorvidt der skal betales renter på lånet. I de fleste tilfælde laves familielånet eller anfordringslånet dog rentefrit, fordi lånet netop skal være på fordelagtige vilkår. Det er også på baggrund af disse fordelagtige forhold, at långiver har ret til at kræve lånet tilbagebetalt, når han eller hun beder om det. Det er også op til parterne hvorvidt låntager løbende skal afdrage på lånet.

Nedskrivning af gælden

Der er nogle regler for familielån, man skal kende. Familiejura får ofte spørgsmålet om hvorvidt man må nedskrive gælden med et afgiftsfrit beløb. Det må ikke aftales på forhånd, da I dermed risikere at SKAT vil betragte nedskrivningerne som én samlet gave, såfremt beløbet overstiger grundbeløbet for afgiftsfrie gaver. 

Derfor skal aftaler om nedskrivningen ske på ny, hvert år. Hvis man overholder dette vilkår, kan man over tid nedskrive hele lånebeløbet afgiftsfrit. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle man må forære afgiftsfrie gaver til. Se mere om reglerne for gaver og gavebreve her.

Hold styr på restgælden:

Hvis eksempelvis at långiver afgår ved døden, inden lånet er indfriet, vil lånet blive medtaget som et aktiv i boet, i det omfang, at det ikke er tilbagebetalt. Det kan blive dyrt for låntager.

Det er derfor vigtigt at angive afdrag og nedskrivninger af restgælden, så det altid stemmer så det altid er den faktiske restgæld der fremgår. Vil du blive endnu klogere på regler for anfordringslån og familielån, kan du læse mere hos Retsinformation

Få gratis rådgivning hos Familiejura

Selvfølgelig, er du velkommen til at kontakte os. Vores åbningstider er fra kl. 9 til kl. 15. Vi står klar til at hjælpe dig med glæde.

Ofte stillede spørgsmål

Har du flere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig.

Et familielån indgås typisk i familier eller blandt venner. Da lånet aftales mellem nære relationer, har det ofte fordelagtige betingelser. Det har ofte ingen eller meget lave renter.

Et anfordringslån er også kendt som et rentefrit familielån, da det ofte indgås mellem familie eller nære venner. Der er ikke fastsat nogen tilbagebetalingsdato, hvilket vil sige, at långiver når som helst kan kræve beløbet tilbagebetalt. 

Nej. Men det er en rigtig god idé at gøre det, da anfordringsgældsbrevet sikrer, at de væsentlige vilkår aftales og dokumenteres, og at aftalen er juridisk gyldig.

Nej. Hvis långiver afgår ved døden, inden lånet er indfriet, bliver lånet medtaget som et aktiv i boet. 

Personlig rådgivning

Hos Familiejura starter processen altid med en grundig personlig rådgivning. Det aftales om mødet skal afholdes:

  • Fysisk ved os eller hos jer (Evt. køselsgodtgørelse)
  • Online vha. link der fremsendes (med kamera og lyd)
  • Telefonisk

Mødet tager typisk 1-1,5 timer. Vi vil til møde drøfte jeres situation, samt jeres ønsker og bekymringer. Dernæst aftaler vi hvad der skal laves og en fast pris præsenteres.

OBS! Såfremt i godkender, frasiger i jer fortrydelsesretten da jeg påbegynder udarbejdelsen af jeres skræddersyet.

Modtag udkast

Jeg påbegynder umiddelbart efter vores møde, udarbjedelsen af jeres dokumenter.

I vil modtage jeres krypterede dokumenter indenfor senest 7 arbejdsdage, og i skal nu læse dem igennem og besvarer mailen eller ringe med eventuelle rettelser.

Det skal bemærkes at I har fri redigering af jeres dokumenter indtil I er tilfredse, forstår indholdet og skriftligt godkender dokumenterne, der er min garanti for glade kunder, og jeres garanti for at I har fået præcis hvad I ønsker.

Rettelser og Godkendelse

Såfremt der er rettelser, vili jeg sende et nyt udkast. Hos Familiejura går vi op i at i forstår jeres dokumenter, og at I er 100% indforstået med indholdet – derfor kan det indimellem være nødvendigt med en samtale mere og det er naturligvis uden beregning (indenfor al rimelighed naturligvis).

Når dokumenterne er som de skal være, skal I skriftligt meddelse mig at I godkender dokumenterne førend at dokumenterne kan gyldiggøres.

Gyldiggørelse

Afhængig af hvilket dokumenter der er udarbjedet, der være krav om registrering enten ved:

  • Elektronisk Tinglysning (Gælder Ægtepagter og Fremtidsfuldmagter)
  • Uderskrift for notaren (Gælder Testamente, Børnetestamente og Fremtidsfuldmagt)

Såfremt man ikke har efterlevet ovenstående krav, er dokumenterne ikke gyldige – det er derfor VIGTIG at fuldende processen.